mercredi 10 juillet 2013

Satu Bulan Ramadhan...

| |


Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh kepada sekalian ummat muslimah dan muslimin semoga berada didalam kesejahteraan hendaknya sempena memulakan fardhu amal ibadat nan mulia yakni rukun Islam berpuasa selama sebulan yang wajib dkerjakan bagi setiap mukmin yang mampu dari segala halangan, Insya'Allah... ketaqwaan dan keimanan akan senantiasa mengiringi diri tetap utuh dan kukuh dipahat didalam sebuah nurani nan suci dan penuhi lah bulan Ramadhan nan mulia ini yang semestinya ditakong sepenuh yang boleh dengan pahala-pahala yang begitu istimewa sesungguhnya bakal dibekal untuk hari kemudian... Amin.

Malangnya disini Peranchis entah mengapa ter...cetus perselisihan faham lantas mengelirukan kepada yang ingin berpuasa sama'ada pada hari Selasa atau pada hari Rabu seperti semahunya semua lantas kekeliruan ini semakin menjadi isu yang mencetuskan perbalahan mengenai théologique/theoligical yang keras mengakibatkan satu polémique/debate yang berakhir dengan keputusan yang muktamad bagi kepentingan untuk keseluruhan ummat Islam disini Peranchis...
Alkisahnya...
Hari Selasa yaitu semalam ada lah hari pertama bermulanya Ramadhan bagi negara Peranchis yang telah diterawalkan oleh Imam besar diParis, akan tetapi keputusan itu dibangkang sebulat kata dari kebanyakkan Imam-imam masjid disini yang 200% tidak samasekali bersetuju dengan keputusan tersebut.
 Dan terjadi kekeliruan dikalangan orang-orang Islam disini sama'ada berpuasa pada hari Selasa atau pada hari Rabu sehingga tercetus perbalahan yang hangat diantara pehak Imam (juga sebagai ahli masjid utama dibandar besar) dengan ketua Imam yang tertinggi, dimana pehak ahli-ahli masjid Peranchis yang membangkang keras terhadap Imam besar diParis yang menggunakan "scientific method" sebagai keputusan yang sahih lagi tepat bagi memulakan bulan Ramadhan yang dijatuhkan pada hari Selasa diterima oleh semua dengan perasaan yang berbelahbagi karena kebanyakkan mereka semahunya mengikut negara Saudi Arabia... lantas kepada yang berpuasa semalam yaitu hari Selasa setelah berpuasa selama separuh hari terpaksa membatalkan puasa tersebut maka berbuka lah memasing dengan lafadzan Alhamdulillah karena keputusan yang wajar itu sewajibnya mengikuti prinsip ajaran Islam yang benar sebenarnya yakni menerujui yang sahih dariNya Suhbanahu Wa Ta'ala nan Esa yakni satu sahaja...


Dengan rasminya, hari ini bersamaan Rabu bermula hari pertama berpuasa selama satu bulan yang bernama Ramadhan nan mulia.

Kembang mawar nan lembut dari taman halaman yang kian hari semakin banyak mengembang mekar lantas melembutkan rasa prasaan tatkala mengerling kearahnya sebagai penyejuk hati...

Kepada sis Iha, Cik Eka, Ell, kak Nur Paris, CS juga AA TerimaKasih sesungguhnya dengan ucapan sempena menyambut kedatangan bulan Ramadhan nan mulia bagi Ratna disini, dan Ratna kembalikan sebagai pembalasan hormat dengan ucapan salam Ramadhan kepada sahabat dialam maya sekalian semoga fardhu berpuasa ini dapat disempurnakan dengan ketaqwaan senantiasa tersemat didalam sebuah keimanan yang kukuh sesungguhnya, Amin...

" Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana ia diwajibkan ke atas orang-orang yang terdahulu dari kamu supaya kamu bertaqwa."
(al-Baqarah: 183) 


Firman Allah yang bermaksud: “Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya), sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam Pengetahuan-Nya (akan keadaan dan amalan kamu).” (Surah al-Hujurat, ayat 13).

5 commentaires:

Cik Eka a dit…

selamat berpuasa sis rat.

kok smapai begitu sekali ya perbalahannya di Perancis.

Sisi, nnti update sis berbuka apa ya. hehehe..

Anonyme a dit…

Assalamualaikum Cik Puan Ratna

Salam ramadhan.

cuaca di sana macammana puan?
di sini cuaca hujan dan mendung jadi puasa leganya sedikit.

bab khilaf alim ulama, harap2 tak berulang lagi, kalau tidak, muslim muslimat susah, penganut agama lain tengok pun tak manis kan.


Salam kasih
Azie

wan noor hidayah a dit…

Salam Ramadhan buat Sis Ratna,

Nanti kongsikan pasal sahur dan berbuka di kampung ulu Sis Ratna yer.. teringin benar nak tahu waktu gouter itu diganti bila ya? Sedap sekali hidangan keluarga Sis tiap kali gouter..

Art Lover a dit…

Aslmkm Ratna..
Terdahulu ingin mengucapkan selamat berpuasa.
Lama sungguh tidak kesini, terpegun melihat sayuran yg segar bugar. Ya Rabbi..tak tahan melihat daun salad, terasa rasa mulut ini mengunyah ngunyah. Hasil tanaman sendiri tentu berpuas hati melihat kejayaan.
Keep up the good work!

AZNI BINTI MAT ISA a dit…

Assalamualaikum Ratna.
Selamat menunaikan ibadah puasa.