vendredi 19 juillet 2013

Tarte aux framboises fraîches et chocolat noir Valrhona

| |


Sekian lama tidak bermanisan sebagai intisari blog ini... buah-buahan dimusim panas kian membesar dan meranum terutama sekali buahnya Framboise/raspberry sudah pun meranum meski pun pada tahun ini tidak banyak seperti tahun-tahun sebelumnya namun sudah cukup sebagai bekalan sepanjang musim yang akan mendatang, Alhamdulillah...

Seawal petang lagi bahan ramuan untuk pastry shell-nya sudah disediakan dan Kak Nur di Paris dring drong... berbual mesra itu & ini lantas bertanyakan gimana caranya Kak Nur bikin itu ganache untuk isian didalamnya karena empunya Kak Nur tampak begitu cantik molek sekali, setelah dijelaskan terus menyempurnakan tarte berbuah merah dan kuning ini dengan sejahteranya...

Sebouquet bebunga Lavender yang harum mewangi diserikan sekali dengan beberapa tangkai bebuah Framboises nan segar dari taman halaman.


 Bebuah Framboises/raspberries kuning digabungkan sekali bersama yang merah galak tampak meriah ceria.. !


  Pastry shell berbijian chocolat noir juga yang biasa sahaja.






 TerimaKasih segunung tinggi Kak Nur,  ramuan bahan ganache chocolat-nya menjadi dan teksturnya begitu lunak sekali...

       



Gabungan ganache berchocolat noir crème fleurette bersama bebuah merah & kuning begitu serasi yang amat bangat... bertambah yummy dengan pastry shell yang berbijian chocolat menaikkan kerasaannya yang lunak lagi terasa kelemakan crème & chocolat dengan masam nan lembut manis bermadu buahnya raspberry...


Gambaran photos diambil diambang tepian kolam renang, Voilà.

7 commentaires:

angahPJ a dit…

salam ramadan ratna,
nampak sedap sgt2 pastri yg ratna paparkan ni. kalau x keberatan, kongsi resepinya boleh?

Anonyme a dit…

Salam Ratna...wahhhh cantik sekali tart raspberry Ratna tu.Merah,kuning dan coklat begitu kontrast dan meriah sekali ya Ratna.Kulit tart nampak sedap dan lunak..kongsi resepi ya Ratna,terutama kulit tart yg dicampur dark choc tu,nampak sgt yummy...
Ratna,sungguh sweet jambangan lavande/framboise Ratna tu...untung ya Ratna buleh petik2 bunga tu di laman sendiri...
Satu request dari kak nur,lepas ni buleh tak Ratna sediakan lavande cookies...please...
Thank you Ratna..selamat berhujung minggu...
Salam mesra,
kak nur

tenku butang a dit…

Done follow here, do follow me back..

http://tengkubutang.blogspot.com/

Follower no.m193

Cik Eka a dit…

aduh sis nampak sedap sangat2..

Anonyme a dit…

Salam Kak Ratna,
Lama baru dapat menjenguk Kak Ratna.
Salam pertengahan Ramadhan buat Kak Ratna sekeluarga..sedap sgt tart coklat tu. Biskut sable tu biskut cereal biasa ker, or memang biskut khas yg xada di Malaysia?

Salam kasih sayang buat Kak Ratna sekeluarga-Nurrul

Anonyme a dit…

Salam Kak Ratna,
Lama baru dapat menjenguk Kak Ratna.
Salam pertengahan Ramadhan buat Kak Ratna sekeluarga..sedap sgt tart coklat tu. Biskut sable tu biskut cereal biasa ker, or memang biskut khas yg xada di Malaysia?

Salam kasih sayang buat Kak Ratna sekeluarga-Nurrul

Anonyme a dit…

Salam Kak Ratna,
Lama baru dapat menjenguk Kak Ratna.
Salam pertengahan Ramadhan buat Kak Ratna sekeluarga..sedap sgt tart coklat tu. Biskut sable tu biskut cereal biasa ker, or memang biskut khas yg xada di Malaysia?

Salam kasih sayang buat Kak Ratna sekeluarga-Nurrul