mercredi 18 septembre 2013

English Madeleines

| |


English madeleines



Give these French classics the British tea party treatment by baking the coconut sponges in a cone shape and serving with cherry jam glaze.

Percaya atau tidaknya bahawa diri ini tidak tahu menahu mengenai kuih kek ini yaitu English madeleines !

Tadi menelphone Kak Nur KL tidak lagi Paris... sayu sedih sob sob sob jadinya karena semenjak Kak Nur pulang kembali ketanahair tempat untuk berbual mesra yang berisi dengan pelbagai ngomelan itu dan ini yang banyak dikongsi bersama kini telah tersurut dan kurang maka itu katanya diri "tumpul lah nanti bahasa melayu ibundaku yang akan jarang diasah"...
Berbalik kembali dengan ngomelan tadi dengannya Kak Nur, segala topik diselongkar sehingga sampai ke topik mem-baking, seperkara lagi Kak Nur adalah seorang Ratu/queen of Baking, segala yang disempurnakan dari airtangannya Kak Nur tampak cantik, kemas & teliti kejadiannya dan pasti yummy rasanya, meskipun tidak pernah merasa hasil manisan dari Kak Nur namun sudah tahu pastinya enak diatas bahan ramuan dan sukatan yang digunakan mengesahkan rasanya.
Sekali sekala Kak Nur akan menghantar gambaran photo di h-phone dan baru-baru ini photo yang tertera menjadi tandatanya meskipun nama diberi akan tetapi masih samar mengenai manisan ini dan tadi menanya kepada Kak Nur dan Kak Nur menanya kembali "ta'kan Ratna ta' tahu English Madeleines..." iya yang benar, 200% sah Tidak Tahu & Kenal !! Alang sekali ya... ketinggalan zjaman lagi...
Dan Kak Nur pun menjelaskan mengenai kek comel ini dan kini baru berkenalan dengan simanisan kek yang bernama "English Madeleines" yang samasekali amat berbeda dengannya Peranchis Madeleines... Voilà !

Nanti-nanti akan memcuba bikin kek yang comel lagi manis rupaparasnya dan TerimaKasih segunung tinggi kepada Kak Nur yang budiman karena selama ini memperkenalkan pelbagai kuihmuih dan masakan/perkara-perkara  masak-memasak yang masih banyak lagi Ratna tidak ketahui selama ini...

Sob sob lagi... mengapa Kak Nur kini kok jauh nun disana...



BBC Good Food.
English Madeleines

  • 100g butter, softened, plus extra for greasing
  • 200g desiccated coconut
  • 140g caster sugar
  • 140g plain flour
  • 1 large egg
  • 140g full-fat coconut yogurt (we used Yeo Valley Greek-style)
  • 85g glacé cherries, finely chopped
  • 140g cherry jam

Method

  1. Heat oven to 160C/140C fan/gas 4. Grease 6 x 120ml madeleine moulds (see tip, below). Put 50g of the coconut in a food processor with the sugar and whizz until the coconut is as fine as the sugar. Tip into a mixing bowl with the butter, flour, egg and yogurt, and whizz with an electric whisk until smooth. Stir in the cherries, then divide between the moulds. Sit on a baking sheet and bake for 35-45 mins until a skewer poked in comes out clean. Cool for 10 mins, then turn out from the tins to cool completely.
  2. Heat the jam in a pan or microwave, then sieve to remove the cherry lumps. Tip the remaining coconut onto a plate. Trim any wonky bottoms of the madeleines so they sit flat. Brush a thin coating of jam over each and roll in the coconut to cover. Will keep in an airtight tin for up to 2 days. 

4 commentaires:

Anonyme a dit…

Salam Ratna..
Sob..sob...sedeh kannn..Aduhhh...kadang2 terasa sebak di dada bila pikirkan Ratna yg jauh.Knur pun rindukan bualan kita yg hampir setiap hari..Dan terima kasih banyak Ratna kerana selama ini byk membetulkan sebutan french yg amat susah bagi knur..Kdg2 berbelit lidah nak nyebut..hehe..
Ratna,jangan memuji hingga begitu sekali.knur biasa2 aje..knur byk menengok2 di blog2 kita yg terkenal dan juga membelek buku2 resepi.Cuma knur suka baking sptmana Ratna juga..Ratna punya hasil kerja lagi lumayan tu...
Ok Ratna,selamat mencuba English Madeleine aka Kek Permaisuri tu...memang sgt sedapppp
Knur tunggu panggilan Ratna..
Salam mesra dari knur dan Lily..

Anonyme a dit…

Assalam Ratna (salam rindu sebenarnya)
Coming from the old school kekdahnya, I mmg familiar dgn English madeleines sebab pernah memasaknya masa sekolah dulu (home science).

Minat pada BBC GoodFood magazine tapi sejak harganya dah mahal terpaksalah bercerai hidup. Intai2 'web'nya ajelah..hehe...CS

D a dit…

salam. selalunya, menjadi silent reader, tapi hari ini, mahu member komen.

Juadahnya kelihatan sangat enak, rasanya pula bagaimana? Adakah sangat-sangat manis? saya mahu cuba masak utk ibu bapa.

D a dit…

salam. selalunya saya menjadi silent reader, tapi hari ini mahu bertanya.

Juadahnya, rasanya sangat manis kah? Ingat mahu cuba memasak untuk ibu bapa,jika manis, saya mahu kurangkan gula. Terima kasih