vendredi 1 novembre 2013

Homemade Gelée au Framboises

| |



Tiga bekas mangkuk kecil cenonet yang sengaja diisikan... begitu setiap seorang punyai jam jelly-nya untuk sarapan pagi.

Seawal pagi semalam buat pertamakalinya membikin Gelée au Framboises/raspberry jelly buat yang Tengah karena adore sesangat hanya terhadap bebuah Framboises... maka itu untuk sarapan paginya, satu-satu jam yang disukai ialah jam berbuah Framboises perahan jus yang segar datang terus dari halaman...
Alhamdulillah, sehingga kini bebuah Framboises/raspberries masih rimbun berbuah tanpa henti yang meranum merah menyala meskipun suhu dingin menggigil kian sejuk terasa namun kok kebal sibuah raspberries meranum dengan sempurnanya...

 Bersarapan pagi caranya Peranchis... beberapa croissants ranggup diluar dan buttery didalam isinya, beurre/butter Sel de Guérande yang dilengkapkan bersama homemade jam jelly berbuah merah framboises/raspberry...

 Bersama butter yang bergaram masin nan lembut amat sesangat serasi dengan kerasaan jam jelly framboises ini.


 Alhamdulillah...

Untuk bekalan yang Tengah dibawa ke Valence tempat pengajiannya hanya membikin 2 kilos bebuah Framboises + 1 stengah kilos gula khas untuk jam jelly, rebus sebentar kemudian ditapis dan perah dengan menggunakan sehelai towel kain kasa mousseline lantas dijerang dengan api nan garang selama 5 menit setelah gula khasnya dihumbankan... jerang sehingga menggelegak berbuih-buih moussy kemudian kaupkan buih-buih moussy sampai bersih tanpanya dan voilà sudah siap yang boleh terus disudukan kedalam jar-jar (yang terdahulu direbus/sterilised) sehingga penuh dan tutupkan seketat yang mungkin dengan penutupnya...
Mudah lagi cepat disempurnakan...
 Sebulan yang lalu buat pertama kalinya membikin Marmalade yang berbuah  apple + pear dari halaman, dari gabungan dua buah tersebut rasa hasil buatannya begitu amat yummyyy... dan lengkap lah kini sudah ngerti gimana caranya membikin homemade la confiture/jam, gelée/jelly dan marmalade, tidak kira buah-buah yang datang terus dari hasil halaman atau yang dibeli dari pasar terbuka yang menjual hasilan dari petani tempatan... mana-mana pun elok sahaja.


 Adore gambaran merah yang begitu galak diantara ke dua buah segar disamping sisinya buah yang sudah dimasak.

Perbedaan diantara jam ber-jelly dengan jam biasa ialah ianya sedikit keras dari jam biasa dimana jam biasa dibuat dengan buah-buahan yang dimasak terus akan tetapi jam ber-jelly pula buah-buahannya terlebih-dahulu sepatutnya diperah untuk menghasilkan jusnya, maka itu pabila dicolet diatas dataran roti jam ber-jelly tidak meleleh tumpah... begitu kemas bersih jadinya..!

 Karena jumlah yang dibuat hanya sedikit, dapat 2 jars yang besar dan 2 jars sederhana sahaja...

 Yang Tengah begitu gumbira girang tatkala merasai sesudu jam gelée ini sambil mengucapkan merci/terimaKasih tanpa henti yang diiringi dengan sejambak ciuman nan lembut kepada Mamannya...
Serasa syahdu pabila menyaksikan sentuhan lembut dari seorang anak yang diKasihi sesungguhnya, Alhamdulillah...

Sehingga kini kok masih banyak berputik bebuah Framboises/raspberries disekitaran halaman, Alhamdulillah banyak dipetik kemudian disimpan didalam freezer beku sebagai hasil simpanan untuk dipergunakan dengan pelbagai manisan dessert yang ada berkaitan dengan sibuah yang merah menyala ini...



Voilà.

2 commentaires:

Anonyme a dit…

Salam Ratna Juwita..
Apa khabar...Wahhh sedap nampak framboise jelly tu..Terliur knur.Dah balik sini rasanya tak terbuatlah jam sendiri knur ni..Apple and orange mungkin lah tapi kalu raspberry,strawberry atau segala jenis berry tu rasanya tak lah,di sini harganya mahal melampau..huhu..sedihhhh..
Salam rindu dari knur yg jauh..

Anonyme a dit…

Assalam Ratna
Betul kata Puan Nur tu... semua jenis berry dijual sangat mahal kat sini.. menyampah betul! Sampai skrng masih tak tau camana rasa fresh raspberry. Pernah rasa jemnya aje.. CS