jeudi 27 mars 2014

Pra-Lebaran...

| |






Bulan puasa Ramadhan masih jauh lagi...
namun,
demam project untuk berbiskut Raya semakin terasa dan sertamerta beraksi didapur untuk cuba-mencuba membikinnya sebagai percubaan...



Chocolate chip, caramel dan café cookie tower.




Verdict, sukanya yang pertama ialah choco chip berkacang tanah, disusuli dengan café walnuts dan yang terakhir caramel hazelnuts...




 Oui... la Fleur de sel.. ! yang dipilih secara hand-harvested, cukup secubit yang boleh mengubah rasa masakan & manisan menjadi mega yummy !





 Kata-kata pengesahan darinya seorang Chef yang berbintang Michelin.






 Tiga jenis kekacang seperti kacang tanah, hazelnuts dan walnuts... siap sedia untuk disalai didalam ketuhar.




 Satu adunan dibahagikan kepada tiga jenis berlainan rasa, kekacang juga chocolat-nya.


Ingredients

Preparation method

  1. Preheat the oven to 190C/375F/Gas 5.
  2. In a bowl, combine the flour, baking soda and salt.
  3. In another bowl, combine the butter, sugar, brown sugar and vanilla extract until creamy. Beat in the eggs. Gradually beat in the flour mixture. Stir in the chocolate.
  4. Split the pliable dough into two halves, rolling each out into sausage shapes, approximately 5cm/2in in diameter. Wrap them in cling film and transfer to the refrigerator until ready to use.
  5. When you are ready to bake the cookies, simply cut the log into slices 2cm/¾in thick and lay on a baking tray, widely spaced apart. Bake for 9-11 minutes.
  6. Serve.
BBC - Food



Akan bersambung...


Kemudiannya,
segalanya sudah selesai disempurnakan dengan sejahteranya dimana Chocolate Chips/chunks Cookies adalah sejenis biskut cookies yang ter...paling mudah lagi cepat disempurnakan !



Satu adunan dapat satu balang setengah bersamaan tiga rasa yang berlainan, kekacang juga chocolate-nya.



 Baunya harum semerbak dan adore dengan campuran tiga jenis chocolate chip cookies ini yaitu caramel chunck & hazelnuts, café chunks & walnuts juga choc chip & peanuts.




 Voilà.



1 commentaires:

Kak Ros a dit…

Salam Bahagia Ratna,
Bersemangat sungguh menunggunya tiba bulan puasa. Kelihatan sangat menarik dan enak sekali biskut air tangan Ratna itu. Insyallah akan dicuba membuatnya. Terima kasih atas resepi yang disertakan.