mardi 16 septembre 2014

Le " Gâteau Magique " !

| |
Cuba mencuba membikin gâteau yang dikatakan "ajaib", iya ajaib atau magique dan sememangnya MÂGIQUE... karena ianya mempunyai tiga tekstur yang berbeda dimana lapisan bawah sekali berasa onctueux/lembut, ditengah crèmeux/lemak baldu dan diatas moelleux/gebu halus...


 Sepiring buah framboises/raspberries merah & kuning segar dipetik dari halaman.

 Gâteau magique yang berinti buah framboises...

diatas dataran berderet susunan tahtanya bebuah framboises yang galak warnawarninya.

Merah & kuning.

 Masih banyak merimbun... peti es beku tidak tertampung lagi, kasihan...mungkin terpaksa dibiarkan sahaja !

 Rasanya seakan kuehnya pudding flan dibahagian bawah, yang berlapisan ditengah seperti crème caramel tanpa caramelnya dan diatas seperti sponge cake, kepada yang suka terhadap tahta caramel cottoncheesecake pasti akan suka kepada gâteau magique ini karena ianya seakan sama tapi tidak serupa rasanya !


 Voilà, kejadiannya... yang ini versi asal yaitu ber-crème lemak-lemak manis berasa vanilla yang harum.

Dalam satu adunan boleh menjadi tiga lapisan, ajaib...

 9782012388291
 Bukunya.

 Sememangnya ajaib !

 Se'eloknya didinginkan dahulu semalaman didalam peti es kemudian pada esok harinya baru dijamu...

 Gâteau magique ini boleh dipelbagaikan dengan apa sahaja aroma yang kena dengan citarasa memasing seperti perasa chocolat, café, caramel, bebuah berries atau bebuah citrus... nanti-nanti akan mencuba perasa chocolat.

 Gâteau magique yang berinti dengan bebuah berries seharusnya dilebihkan lagi sukatan gula karena rasa masam buah telah mengurangi rasa manisnya gula tersebut, gimanapun terpulang kepada citarasa memasing ya.

 Gâteau magique ini begitu sesuai dijamu pada musim panas karena kesegaran dinginnya yang nyaman yummy !

Semenjak kebelakangan ini semuanya mahu mencubanya karena Gâteau magique ini begitu popular disini Peranchis yang menjadi topik penulisan dikalangan pihak media juga kelompok masakan para bloggers.


Berasal usul dari selatan Peranchis yang dipangill nama Le Millasson, akan tetapi tanpa butter dimana gâteau magique memerlukan butter...


Voilà.

0 commentaires: