samedi 24 janvier 2015

Dinginnya

| |Pintu utama dan tangganya... suhu (tahap menggigil -8) makin hari makin mendingin sejuk sesungguhnya, rumah kampong berzjaman silam di dalaman dinginnya tidak sama seperti minggu-minggu yang terdahulu dimana suhunya menjadi suhu beku... demikian sukar untuk di panaskan meskipun suhu tungkunya pemanas di peringkat yang paling tinggi. 
Es salji turun lagi dan esok mungkin menginap diam sahaja karena weekend sudah di jangka es salji terus turun non-stop oleh itu awas di jalanraya perlu berhati-hati lagi walhal dataran setiap janraya udah di taburi dek sel de neige-déneigement/snow salt-ice control salt.
Permandangan paisible yang berselimut dengan es saljinya nan putih baldu tampak syahdu namun brrrrr.. !

Selorong jalan terus naik membukit ke kampongulu seberang. Pabila es salji ada kampongulu pun menjadi sepi... jarang kelihatan kenderaan berlalulalang dimana memasing lebih nyaman duduk diam di hadapan tungkuapi dengan secangkir air teh atau chocolat chaud/hot chocolate dan kue manisan bagi menghangatkan badan.


 Roti brioche, air teh daun pudina, jam buatan maison dan butter, pabila sendirian hidangan biasa untuk minum petang sememangnya udah mencukupi... Alhamdulillah.

Salam hari minggu.


0 commentaires: