mardi 24 mars 2015

Bunga, bunga dimusim bunga

| |




 Hari minggu/Ahad baru ini sebelah petang pergi bersiaran ke Lyon, ada pertunjukan tumbuhan & bunga... jadinya pergi bersama CintaJL.
Cuaca tidak molek, hujan yang berawan kelabu... tibanya di Chateau St Priest hujan pun berhenti..

 Belanja beli tulip pinky ini.

 Juga Narcisse jonquille/daffodil.

 Chateau St Priest.

 Begitu juga ada terdapat penjualan pasu-pasu dan berkenan dengan yang ini, sebuah pasu dari Terracotta Toscana Italy buat si bunga ini karena pasu sebelumnya udah sempit untuk akarnya membiak !

 Sekarang boleh membiak dengan selapangnya...

 Kawasan taman Chateau St Priest sebesar 2.5 hectar.

 Seterusnya gambaran bunga-bunga yang sempat dirakami.







 Rose de noël/hellébores yang merimbun cantik.


 Berjiran sama dengan lavender, cantik.

Belanja beli beberapa tumbuhan bunga seperti hellébores berbunga putih, hortensias-hydrangea berbunga putih dan hijau, narcisse-narcissus, tulip berbunga putih dan pink, voilà... agenda dihari minggu yang telah di warnawarnikan dengan ciptaan semulajadi nan indah.



1 commentaires:

NurbayaLily a dit…

Salam Ratna yg dirindui,
Wahhhh hebat dan cantiknya bunga2an tu Ratna...pasti Ratna sgt terhibur dgn keindahan bunga2 tu..Cemburu knur tengok..Dan pasti Ratna sibuk berkebun tu..Seronok knur tengok gmbar2 yg Ratna kongsi di sini.
Knur pun agak sibuk di sini..Keluar masuk hospital temankan mon mari..Alhamdulillah,dah selesai urusan hospital and he's recovering well. InsyaAllah Isnin nanti kembali bertugas seperti biasa.
Tak sabar knur tunggu April...Cepatlah datang April,agar terubat segala rindu...
Nanti kita celoteh lagi Ratna...
Salam sayang dari kami yg jauh...