samedi 27 juin 2015

Panna cotta à la vanille aux framboises rouges & jaunes

| |


 Manisan hari ini yang terpaling mudah lagi cepat disempurnakan, panna cotta dessert manisan dari Italy dimana ianya berasa segar nyaman bagi udara yang panas maka itu sesuai dihidangkan bagi musim panas... juga bakal penyaman rasa dibulan puasa nan mulia.



Kuning-jaune & merah-rouge.


Ber-cream harum vanilla lembut manisnya rasa panna cotta yang berlapisan dengan sekali bebuah framboises-raspberries jadi kerasaan lembut masamnya seimbang mesra bersama.

Kuning diraja tampak gemilang.

 Selebihnya tanpa buah.

The simple things are also
the most
extraordinary things,
and only the wise can see them. 

 Lys cenonet warna gemilang masih ngembang cantik.

Lys besar semakin tinggi tumbuhannya, dalam seminggu ini pasti ngembang.


Bunga raya-hibiscus yang masih muda namun kok banyak kembangan bebunganya.

Mawar rose dari Belanda-Holland yang ditanam pada awal musim bunga yang lalu udah pun berbunga mekar, yang ini namanya Pomponella, adore kali ! yang ini rimbun banyak kuntum-kuntuman bunganya.

 Cantik berseri.

 Yang ini juga baru ditanam serentak dengan yang selainnya sebanyak 11 anak pokok dimana kesemuanya berbunga-bunga, Alhamdulillah...
Tidak dirakamkan karena masih muda dan bunganya terbit sekuntum dua saja.

Lavender semakin terang galak warna unggu biru yang harum wangi, serasa seperti berada di Provence.

Rupaparas pokok tumbuhan dan buahnya framboises jaunes-yellow golden raspberries.

Mademoiselle Honey Aristocat, semenjak suhu panas selera makannya menjadi kurang dan susuk badannya juga tampak kurang montelnya, namun manjanya tetap utuh serupa anak kitten lagaknya.

Peneman nan setia.

Suhu cuaca naik panas tapi berangin lembut... harian dipenuhi dengan berkebun secara ringan disamping alam hijau bersamaan aneka kuntuman warnawarni lagi berharuman wangi.

Verdict, nyaman segar lembut manis lemak rasanya dan yummy !