jeudi 25 juin 2015

Tarte chocolat blanc aux framboises

| |


Musim buah framboise/raspberry yang berterusan meranum merah dan selagi itulah akan membikin manisan yang ada kena-mengena dengannya..
Hari ini bikin sebuah persegi tarte yang berlapisan dengan crème-cream chocolat blanc/white chocolate dengan serpihan chocolat noir/dark bagi seimbangkan rasa manis chocolat blanc yang dasarnya manis kali.
Kulit tarte pula asasnya punya kekacang noix/walnut yang telah dikisar sekali dengan sedikit oats gitu terasa kelemakannya serta ringan dan rangup.

 Voilà, kejadian lengkap sepersegi tarte berbuah framboises/raspberry, lagi

 Oui, encore des framboises...

 Kelihatan beberapa butir buah framboise warna kuning dimana baru bermula meranum, oleh itu tidak banyak lagi.

 Rupanya setelah dipotong, kelihatan serpihan chocolat noir/dark chocolat dengan lapisan crème-cream chocolat blanc.

 Rasa masam yang kuat dapat dilembutkan dengan crème-cream yang ber-chocolat blanc/white chocolat yang sering disarankan dari chefs yang berbintang-bintang karena katanya gabungan tersebut jadi nyaman dan serasi.

Verdict, super yummy !

p/s: kamera beroperasi tapi kok asyik padam... kena ganti harus belanja yang baru?