jeudi 15 octobre 2015

Carpe Diem

| |


"Carpe diem quam minimum credula postero". Horace Odes.

Pluck-seize the day...
trusting as little as possible in the future/in the next one.

Keadaan disini Peranchis semakin teruk...
"Malaise" sentimen bertambah kuat menyelubungi moral tahap murung sesungguhnya.
Keyakinan, kepercayaan tahap negative dan malcontent terhadap para pemimpin La gauche aka parti sosialiste semakin membarak berangnya !

Maka itu sekarang ini memasing ber-mood,

Vive Carpe Diem.

Gambaran suasana dikampongulu, nun diatas puncaknya bukit kelihatan château seribu tahun... saat ketika photo ini dirakamkan sudah lewat tengah hari dan seharian bersuasana suram dan kelam oleh kabus rendah yang menyelubungi pada setiap penjuru kampongulu...

Dingin sedingin seolah bersuhu dimusimnya dingin pada hari ini -1°C yang terasa -3°C... dikawasan Jura mungkin es salji akan turun dan kemungkinan akan dapat tempiasnya yang telah diramalkan dimana es salji akan turun yang terpulang kepada keadaan suhu.

Jikalau benar es salji mahu turun dari kayangan... ya ampun, maksudnya ia terjadi begitu awal dan di Vosges es salji telah turun pada pagi tadi !

Goutea time tadi... bikin Tarte Amandine (kacang badam) aux Poires/pear, cuma satu gambaran karena kesuntukan waktu banyak agenda yang perlu diurusi dimana seawal pagi esok akan pergi ke Grenoble dan seperti biasa perlu bawa beberapa jenis bekalan makanan buat yang Sulong dan Tengah.

Sampai nanti.
1 commentaires:

norul farhah mustapha a dit…
Ce commentaire a été supprimé par l'auteur.